Az alapítvány célja

A Mohácsi Duna Híd alapítvány tevékenysége

A Mohácsi Vállalkozási Övezet és az alapítvány kapcsolata

Intermodális Centrum és Logisztikai Központ

A V/C közlekedési korridor és Mohács kapcsolata

Nemzetközi kapcsolatok

Az Alpok Adria Munkaközösség és a mohácsi fejlesztési programok kapcsolatai

Magyar Baranya és horvát Baranya infrastrukturális kapcsolatai

A mohácsi Duna-híd és a területfejlesztés

Baranya megye tervezet, horvát közlekedési kapcsolataival a nemzetközi forgalom egyik fontos láncszeme, a hazai és külföldi befektetések egyik központja lesz. Ennek megvalósítása érdekében Baranya megye kifejezetten érdekelt több fejlesztési programban:

·        A 6. számú főút új nyomvonalra helyezése ( Budapest - Országhatár ) Udvar térségi Ivándárda átvezetéssel, Mohács városát nyugati irányban elkerülő út kiépítése
·        A dunai viziszállítás fejlesztése ( Duna - Rajna - Majna víziút lehetőségeinek kihasználása ),
·        Az 57. számú főút keleti, Bajáig vezető szakasz kiépítése, ezzel együtt a mohácsi Duna-híd megépítése.

1997. május 13-án Zágrábban a Dunamenti Tartományok Munkaközössége Közlekedés, Hajózás Munkacsoportjának közgyűlésén elfogadtuk a -Közlekedéstervezés a Dunai Tartományok Területén, 1997.- című tanulmányt, és benne az Európai Közlekedési Folyosókat. Magyarországé az V/C. korridor, vagyis az M6-M56-os autópálya megépítése Budapest - Mohács - Pélmonostor - Eszék - Szarajevó - Tuzla - Ploče irányába, valamint a VII. mint Duna-korridor. A zágrábi közgyűlésen módosító javaslatot tettem: az V/C. Közlekedési Folyosón Mohácsnál Y-alakot képezzen, egyik ága Udvar térségén keresztül Horvátország felé, a másik ága ( Mohácsi Duna-hídon át ) Hercegszántón keresztül Szerbia felé haladjon és létrejöjjön a mohácsi intermodális centrum.

  A fentiek egységes javaslatként bekerültek az Európai Közlekedési Miniszterek Helsinki Konferenciájára.

  Szeretnék emlékeztetni az 1996. december 11-én Zágrábban lefolytatott megbeszélésünkre, ahol a Baranya megye, a Dunai Tartományok, az Európai Közlekedési Folyosók és a Horvátország közúti közlekedési rendszerének kapcsolatáról tárgyaltunk és kiemeltük, hogy a horvátországi Baranya és a mi megyénk Udvar térségében csatlakozzon egymáshoz.


A lap tetejére